Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj (UPIS RS) je u sklopu svojih redovnih društveno odgovornih aktivnosti podržalo odlazak četvoro džiu-džicu takmičara iz Republike Srpske i njihovog trenera na Svjetsko Jiu-Jitsu prvenstvo, koje se od 29. oktobra do 8. novembra održava u Abu Dhabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na ovaj način UPIS RS nastavlja s pružanjem materijalne podrške istaknutim organizacijama i pojedincima koji su svojim dosadašnjim radom i ostvarenim rezultatima zaslužili poštovanje i podršku cijele društvene zajednice u Srpskoj.

U sedmici međunarodnog obilježavanja društveno odgovornog priređivanja igara na sreću, UPIS RS je izdvojio finansijsku pomoć za četvoro takmičara Džiu-džicu kluba Slavija iz Istočnog Sarajeva i njihovog trenera Danijela Blažića, kako bi boje Srpske što uspješnije branili na najvećoj svjetskoj Jiu-Jitsu smotri. Reprezentativci čiji je odlazak na Svjetsko prvenstvo podržao UPIS RS su Lazar Matić, Davor Bujak, Anđela Ždrale i Danijel Damjanović, predvođeni trenerom Danijelom Blažićem. Svi su oni članovi JJK Slavija u Istočnom Sarajevu iz kojeg potiču brojni osvajači medalja na domaćim, regionalnim i svjetskim Jiu-Jitsu takmičenjima.

Zanimljivo je da džiu-džicu reprezentaciju BiH čine isključivo takmičari iz Srpske. Pored takmičara JJK Slavija, na Svjetsko prvenstvo u Abu Dhabi iz Republike Srpske idu i Stefan Bunić, Sergej Bunić, Anastasija Grbić, Danijel Grbić, Isidora Dragišić, Tibor Gajić, Filip Marinković i Ognjen Mičić.

S obzirom na reputaciju JJK Slavija i impresivne rezultate njihovih članova na dosadašnjim takmičenjima, svi gaje nadu i objektivan optimizam da bi Matić, Bujak, Ždrale i Damjanović i na predstojećem Svjetskom prvenstvu mogli da ostvare izuzetno visok plasman, uključujući i osvajanje neke od medalja.

Optimizam je potpuno utemeljen budući da je Lazar Matić prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju već ostvario istorijski uspjeh za RS i BiH osvajanjem bronzane medalje u juniorskoj konkurenciji, dok ga je u stopu pratio klupski kolega Davor Bujak, koji je zauzeo visoko 5. mjesto. Anđela Ždrale i Danijel Damjanović takođe su u odličnoj formi što su potvrdili nizom izuzetnih nastupa na međunarodnim takmičenjima u posljednje vrijeme, uglavnom osvajajući najviša mjesta.

– Uzimajući u obzir osvojene medalje na balkanskim, evropskim i svjetskim takmičenjima u proteklih godinu dana, s pravom očekujemo da se taj naš niz nastavi i na najvećem ovogodišnjem turniru u svijetu, na Svjetskom Jiu-Jitsu prvenstvu u Abu Dhabiju – kaže trener Danijel Blažić, koji se i sam takmiči i nosilac je brojnih visokih odličja sa dosadašnjih regionalnih i svjetskih Jiu-Jitsu smotri.

Ističući zahvalnost UPIS-u RS na dodijeljenoj pomoći, Blažić dodaje da džiu-džicu kao sport nema adekvatnu podršku države uprkos odličnim rezultatima koje donosi u radu sa mladima, što se vidi i po nastupima naših džiu-džicu takmičara na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Kolika je snaga i potencijal džiu-džicu sporta u Republici Srpskoj govori i podatak da su svi džiu-džicu reprezentativci BiH iz Srpske. Takođe, Jiu-Jitsu Savez Republike Srpske poštuju i priznaju sve međunarodne Jiu-Jitsu asocijacije uključujući i svjetsku, krovnu Jiu-Jitsu Federaciju.