Fudbalski klub Željezničar Sport Team ima jednu od najkvalitetnijih omladinskih škola fudbala na našim prostorima, koja je nagrađivana na mnogobrojnim takmičenjima širom Evrope.

Taj uspjeh nije stigao preko noći. Sve je počelo velikim promjenama u klubu 2014. godine kada je došlo i do fuzije Željezničara iz Predgrađa sa Školom fudbala Sport Team iz banjalučkog naselja Starčevica / Rebrovac.

Uz novoformirani FK Željezničar Sport Team, izrastao na temeljima i gotovo stogodišnjoj tradiciji popularnog Želje iz Predgrađa (Lazarevo), kreiran je dugoročni projekat oporavka i razvoja sa snažnim akcentom na mlađe kategorije kao svijetlu budućnost kluba i grada. Zacrtani su ambiciozni ciljevi i mnogi od njih su do danas već ostvareni.

Impresivni rezultati profesionalnog, sistemskog rada sa mlađim kategorijama posljednjih godina, kao i kruna tih napora u vidu velikog povratka prvog tima Željezničara od najnižeg ranga takmičenja u Prvu ligu Republike Srpske, došli su kao logičan ishod kvalitetne organizacije, posvećenog i agilnog rada uprave i trenerskog pogona u saradnji sa veoma talentovanim igračima svih selekcija.

Ponosni na postignute rezultate

Poslije mnogo odricanja, pa i kreditnih zaduženja kako bi se igračima iz svih kategorija obezbijedili što bolji uslovi za treninge, utakmice i uspješan psihofizički razvoj, uprava kluba danas može da se ponosi postignutim rezultatima.

Svejedno, iz uprave poručuju da ambicije kluba nisu prestale. Klub je silno motivisan da i dalje pomjera granice dokazujući tako da Banjaluka i Republika Srpska imaju veliki fudbalski potencijal.

U popularnom Želji vjeruju da je djeci talentovanoj za fudbal najvažnije obezbijediti sve savremene preduslove za kvalitetne treninge i takmičenja, kako bi taj svoj talenat potvrdili, unaprijedili i iskoristili kao prednost uz stečenu sportsku radnu etiku.

Pozdravljajući ovakav rad, ciljeve i misiju kluba, Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj (UPIS RS) odlučilo je da finansijski podrži Željezničar Sport Team u njihovom daljem radu sa mlađim kategorijama, jer se tako stvara jedna od najljepših i najpozitivnijih sportskih priča u Banjaluci u 21. vijeku.

U skladu sa svojim principima društveno-odgovornog poslovanja i postupanja, UPIS RS rado podržava talentovane pojedince u sportu, nauci, kulturi i umjetnosti, kao i organizacije posvećene usmjeravanju djece i omladine na zdrave, oplemenjujuće i korisne aktivnosti. Na taj način omladina se štiti od nezdravog života, stranputica i okretanja porocima.

Najmlađi tim u Prvoj ligi RS

Direktor kluba Radomir Popović kaže da mu je drago što je UPIS RS prepoznao njihov požrtvovan rad i što sa njima dijeli zalaganje za iste vrijednosti.

„Hvala UPIS-u RS na pruženoj podršci. Prinuđeni smo da se oslanjamo na sopstvene snage i zato veoma cijenimo svaku iskrenu pomoć. Sami smo podigli kredit da se izgradi sala sa vještačkom travom kako bismo članovima kluba obezbjedili što bolje uslove za treninge tokom cijele godine. Upravo smo zamolili Kampus Banjalučkog univerziteta da nam ustupi određene termine i u njihovoj dvorani kako bismo nastavili kontinuitet predanog rada sa mlađim kategorijama. Djelujemo u skladu sa sopstvenim mogućnostima i, što je najvažnije, nikome ništa nismo dužni. Iz tog razloga možemo biti itekako ponosni na postignute rezultate. Činjenica da je naš tim najmlađi u Prvoj ligi RS, te da se takmičimo i u Juniorskoj ligi BiH, potvrđuje ispravnost našeg opredjeljenja i rada u proteklom periodu“, kaže Radomir Popović, direktor Fudbalskog kluba Željezničar Sport Team.

Sa članstvom od preko 500 fudbalera u 14 različitih kategorija, FK Željezničar Sport Team održava veoma visok nivo kvaliteta. Klub je osnovan još davne 1924. godine, tako da danas predstavlja jedan od najstarijih klubova u Banjaluci i cijelom regionu. Dugo je FK Željezničar obitavao u nižim rangovima takmičenja, ali posljednjih godina se izborio za mjesto na velikoj sceni. Zahvaljujući jasnoj viziji i profesionalnom radu postao je respektabilan klub koji ne mora da brine o svojoj budućnosti.