Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj (UPIS RS) uplatilo je novčanu donaciju Skijaškom klubu RIS Banjaluka i tako podržalo njihove izuzetne aktivnosti u radu sa djecom i mladima, koje će po planu i programu kluba biti nastavljene i u narednom periodu.

Kao društveno odgovorna organizacija, koja se zalaže za iskorjenjivanje nezakonitih oblika kocke i legalni razvoj domaće industrije igara na sreću, UPIS RS rado podržava kolektive i organizacije koje su posvećene potrebama djece i omladine, njihovom zdravom psihofizičkom razvoju, kao i razvoju zajednice i zaštiti građana od negativnih pojava u društvu.

Budući da skijaški sport u Republici Srpskoj ima veliki potencijal, ali da potrebe skijaških klubova prolaze uglavnom nezapaženo u institucijama nadležnim za podršku razvoja sporta, UPIS RS je odlučio da novčanom donacijom donekle olakša realizaciju budućih planova Skijaškog kluba RIS u radu sa mladima.

Skijaški klub RIS Banjaluka je osnovan 2012. godine i danas ima reputaciju sportskog kolektiva naročito posvećenog otkrivanju i razvoju mladih talenata u skijanju. Već godinama uspješno sprovodi misiju popularizacije skijaškog sporta u Banjaluci i Republici Srpskoj, naročito kroz programe učenja djece skijanju i sklanjanja mladih sa ulice.

U klubu rade čak četiri licencirana učitelja skijanja, a još četiri su u procesu sticanja licence. Pored skijanja, Ski klub RIS je posvećen i raftingu, pa klub ima i jednog IRF vodiča na divljim vodama.

10 takmičara u alpskom skijanju iz SKI kluba RIS

Filozofija kluba je da je svaki sport koristan za pravilan psihofizički razvoj djece, pa treninzi i takmičenja nisu ograničeni samo na alpsko skijanje i rafting. Zanimljiv je podatak da je Ski klub RIS, između ostalog, čak dva puta osvojio i tradicionalni novogodišnji turnir u malom fudbalu u Boriku, a vjeruju da takav uspjeh mogu da ponove i ove godine.

Predsjednik Skijaškog kluba RIS Goran Branković je ponosan na sportski duh koji vlada klubom, kao i na dosadašnje uspjehe u radu sa djecom i mladima, uprkos problemima finansijske prirode. Ističe da je nekoliko stotina djece naučilo da skija upravo u Ski klubu RIS. Branković dodaje da sada imaju već 10 takmičara u alpskom skijanju što je ogroman napredak u odnosu na prošlu sezonu kada su imali 5 takmičara.

„Mi u Banjaluci pripremamo talentovane skijaše za veće takmičarske uspjehe i imamo u tome dobre rezultate uprkos izostanku adekvatne podrške grada i države. Da nam nije saradnje sa Smučarskim klubom Pale i Skijaškim klubom Karaula, te njihove nesebične podrške i pomoći, teško bismo izašli na kraj, jer skijanje nije jeftin sport. Srećom, SK Pale i SK Karaula nam ustupaju sve svoje resurse, od kapija do skafandera i tako nam mnogo pomažu da ostvarimo sopstvene ciljeve. Zahvaljujući njihovoj posvećenosti i viziji rada i razvoja, Republika Srpska će uskoro sigurno imati olimpijce u alpskom skijanju“, kaže Branković.

Predsjednik Ski kluba RIS posebnu zahvalnost upućuje UPIS-u RS što finansijsku podršku usmjerava upravo na programe rada sa djecom.

“Hvala Udruženju priređivača igara na sreću u RS na uplaćenoj donaciji i njihovom zalaganju za vrijednosti za koje se i mi zalažemo. To je, prije svega, ulaganje u zdrav psihofizički razvoj djece i mladih kroz sport, jer ih to na najsigurniji način drži dalje od ulice i okretanja nezdravim navikama ili porocima“, kaže Goran Branković.