Radovan Ivanović iz Banjaluke je u svijetu jedan od najvećih mladih umjetnika na harmonici. Na 75. Svjetskom kupu harmonike održanom prošlog mjeseca u Zofingenu, u Švajcarskoj, to je i dokazao pobjedom u najizazovnijoj i najzahtjevnijoj Masters kategoriji. U najjačoj konkurenciji takmičara akademskog nivoa obrazovanja iz cijelog svijeta, starosne dobi od 18 do 32 godine, Radovan je impresionirao stručni žiri i publiku koja je njegov nastup ispratila ovacijama i pozivom na bis. To je tek kuriozitet budući da publika na takvim manifestacijama obično kontroliše emocije, pa je eksplozija oduševljenja Radovanovim nastupom poseban vid priznanja koji mu zauvijek ostaje u najljepšem sjećanju.

Vanserijski uspjeh Radovana Ivanovića na najjačoj i najčuvenijoj svjetskoj smotri harmonike je medijski ispraćen u Banjaluci i Republici Srpskoj. Stigla je i zvanična čestitka Predsjednika Republike Srpske, što mladom umjetniku posebno imponuje, mada skromno priznaje da je očekivao čestitke i drugih institucija, poput Grada Banjaluka pa i još nekih, ali da su one, za sada, izostale. U razgovoru kaže da ne vidi razlog zašto bi se uspjesi sportista, kojima i sam čestita jer to zaslužuju, favorizovali u odnosu na uspjehe umjetnika.

Čestitkama Radovanu Ivanoviću, koji je Banjaluku i Republiku Srpsku predstavio svijetu na najbolji način, pridružilo se i Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj (UPIS RS), te odlučilo da mladog umjetnika i nagradi. Vodeći se stalnom misijom društveno odgovornog poslovanja i postupanja, a imajući u vidu Radovanove visoke troškove za odlazak na svjetska takmičenja i kupovinu odgovarajuće harmonike za elitne nastupe, UPIS RS je mladom umjetniku uručio novčanu donaciju. Nastavljajući tradiciju podrške mladim talentima Republike Srpske u nauci, umjetnosti i sportu, UPIS RS je ovom prilikom želio da skrene pažnju javnosti na mladog harmonikaša, koji apsolutno zaslužuje poštovanje i mnogo veću i širu podršku društvene zajednice.

Zahvalnost UPIS-u RS na podršci

Uprkos svjetskoj slavi, Radovan je pristojan i skroman momak koji kaže da je dirnut pažnjom koju su mu ukazali Udruženje priređivača igara na sreću i predsjednik Udruženja Rade Stevandić.

– Veoma sam zahvalan UPIS-u RS i gospodinu Stevandiću na novčanoj donaciji. Ovo je prvi put da se neko sam sjetio da podrži moje napore i aktivnosti na polju muzike, koje obuhvataju moje školovanje na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, odlazak na mnoga regionalna i svjetska takmičenja, ali i kupovinu odgovarajućih modela instrumenta koji sam zavolio još u petoj godini života – kaže Radovan.

Harmonika profesionalnog kvaliteta je vrlo skup muzički instrument, koji može koštati 30-40 hiljada KM, pa i znatno više, dodaje Radovan. A da bi uspješno demonstrirao svoj veliki talenat i umijeće, njemu su potrebne najbolje harmonike i za klasičnu i za tradicionalnu muziku. Takve harmonike, najbolje u svijetu, proizvode se u italijanskom gradiću Castelfidardu, smještenom nedaleko od luke u Anconi. Castelfidardo ima dugu tradiciju proizvodnje harmonika i zato kupci u taj gradić dolaze iz cijelog svijeta, naročito iz država u kojima je harmonika popularan instrument kao što su Francuska, Argentina, Čile, Kina, Rusija, te još neke istočnoevropske i balkanske zemlje.

Više od 30 nagrada, od Australije, SAD i Rusije do Balkana

Radovan na harmonici svira i klasičnu i tradicionalnu, narodnu muziku. Harmoniku je još prije polaska u školu počeo da svira uz oca koji se muzikom bavi amaterski. Već sa 11 godina osvojio je prvu nagradu na takmičenju u Kragujevcu. Potom su uslijedila i brojna druga takmičenja, nagrade i solistički nastupi. Radovan je aktivan i u izvođenju kamerne muzike, a inače svira sve od barokne do moderne muzike 21. vijeka. Pred domaćom publikom posebno je atraktivno njegovo izvođenje tradicionalne, narodne muzike, pa dobro pamti i svoj prvi samostalni nastup u koncertnoj sali Banskog dvora u Banjaluci 2015. godine.

Na tom cjelovečernjem koncertu publici je kao dvanaestogodišnjak priredio nezaboravno veče izvodeći klasičnu i narodnu muziku. Dvije godine kasnije, nastupio je ponovo na istom mjestu. U međuvremenu je završio nižu i srednju muzičku školu, a trenutno je na Akademiji umjetnosti, smjer harmonika, u klasi profesora dr Zorana Rakića. Pobrao je brojne nagrade na skoro svim kontinentima, od Australije i SAD, preko Rusije i više evropskih zemalja, do Balkana. Jedan je od najmlađih nosilaca titule pobjednika tradicionalnog Festivala narodne muzike “Ilidža 2019”. Radovan Ivanović je harmonikaš i umjetnik svjetske klase koji iza sebe ima već stotine nastupa i preko 30 nagrada. Planira da se i dalje usavršava na harmonici, pa tako planira i master studije po završetku muzičke akademije. Pored uzora u klasičnoj muzici poput Alexandera Skljarova i Yurija Shishina, kojeg je i upoznao i pohađao njegove master časove, Radovan rado ističe i jednog od svojih prvih uzora, gospodina Ljubišu Pavkovića, kojeg je takođe upoznao, a kasnije postao i jedan od njegovih najboljih učenika kad je riječ o narodnoj muzici.

Profesor dr Zoran Rakić i Radovan Ivanović