Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj (UPIS RS) je partner Narodnog pozorišta Republike Srpske za sezonu koja je počela u srijedu.

Kako bi glumcima, rediteljima i svima koji su uključeni u realizaciju predstava olakšali posao, a publici pružili veći užitak, članovi Udruženja priređivača igara na sreću u RS su se odlučili da Narodnom pozorištu RS doniraju tehničku opremu, tačnije opremu za rasvjetu čija vrijednost nije zanemariva.

– Narodno pozorište Republike Srpske neizmjerno je zahvalno na donaciji tehničke opreme Udruženja priređivača igara na sreću Republici Srpskoj u cilju kvalitetnije pozorišne produkcije. Narodno pozorište Republike Srpske važan je nosilac razvoja dramske umjetnosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj, te je u protekloj sezoni izvedeno 146 predstava na matičnoj sceni, a ugostili smo i mnoge ansamble iz regiona. Uspješno je realizovano čak šest premijera, četiri u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i dvije koprodukcije: sa Gradskim pozorištem „Semberija“ iz Bijeljine i Narodnim pozorištem u Beogradu. Broj posjetilaca na pozorišnim predstavama povećava se svake godine, tako da se Narodno pozorište Republike Srpske može pohvaliti sa ukupno 44.000 posjetilaca u ovoj sezoni. Naši glumci nagrađivani su aplauzima i priznanjima na gostovanjima u mnogim pozorištima i na mnogim festivalima i ova će donirana oprema poboljšati kvalitet produkcije – izjavila je direktorica NP RS Dijana Grbić, te dodala:

– Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj će donacijom tehnike našoj kući unaprijediti tehničke uslove za produkciju novih predstava i koncerata i olakšati rad u sezoni koja je pred nama. Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj je već dokazalo da cijeni naš stvaralački napor i želju da oplemenimo kulturni život našeg grada i Republike Srpske i mi smo srećni zbog ovog partnerstva.

Donacijom Narodnom pozorištu RS Udruženje priređivača igara na sreću u RS je nastavilo da pomaže organizacije i pojedince, a pored kulture sponzirisani su pojedinci i kolektivi iz oblasti sporta, školstva, nauke, umjetnosti…, kao i humanitarne organizacije.

– Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj kao društveno odgovorna organizacija je odlučilo da bude partner Narodnog pozorišta Republike Srpske u novoj sezoni. Umjetnost je jedna od grana koje smo odlučili da pomažemo, jer se njene vrijednosti i doprinos društvu poklapaju sa mnogim ciljevima našeg Udruženja“, navode iz UPIS RS i dodaju:

– Poznato je da naše Udruženje svim priređivačima igara na sreću želi da olakša poslovanje i obezbijedi ravnopravan status, kao i da uspostavi partnerski odnos sa Vladom Republike Srpske, odnosno resornim ministarstvom. Pored toga osnovni ciljevi su da od prekomjernog i kompulsivnog igranja igara na sreću zaštitimo najosjetljivije kategorije, posebno maloljetnike. Kultura i pozorište kao njen dio, rade na edukaciji svih uzrasnih kategorija, a UPIS RS želi da im olakša rad i tako doprinese zdravom razvoju našeg društva. Nova sezona u Narodnom pozorištu Republike Srpske otvorena je u srijedu veče premijernim izvođenjem predstave „Romeo i Julija“ po tekstu Vilijama Šekspira, rediteljke Sonje Petrović. Riječ je o koprodukciji između Gledališča Koper i Narodnog pozorišta Republike Srpske kojom je NP RS otvorilo 94. sezonu. Za 24. oktobar zakazan je i početak koncertne sezone Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.