Donacijom sportske opreme u znak podrške mladom i veoma uspješnom banjalučkom gimnastičaru Sergeju Maliću Čorniju, Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj (UPIS RS) nastavlja da sporvodi društveno odgovorne aktivnosti.

Sergej Malić Čorni (23) je vrhunski gimnastičar Gimnastičkog kluba Spartak u Banjaluci i već nekoliko godina ostvaruje izuzetne rezultate u ovom sportu na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Višestruki je prvak Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, prošlogodišnji osvajač zlata na međunarodnom turniru u Banjaluci i osvajač dva treća mjesta u disciplini preskok na međunarodnim turnirima 2019. i 2021. godine. Imao je veoma zapažene rezultate i na Olimpijadi za mlade u Gruziji 2015. i Mediteranskim igrama u Alžiru ove godine. Ipak, Sergejev možda i najveći podvig je taj što troškove priprema i odlazaka na turnire finansira sam, radeći u porodičnoj firmi koja se bavi radovima na klima uređajima i klimatizaciji objekata i stanova.

Sergej Malić Čorni 3. mjesto

Nažalost, gimnastika kao veoma važan sport za pravilan psiho-fizički razvoj djece i omladine nije u fokusu vlasti. Ni na jednom nivou u BiH vlasti do sada nisu pokazale interes da sistemski podrže Sergeja i pruže mu priliku da se u potpunosti posveti pripremama za međunarodna takmičenja na kojima je već dokazao i potvrdio veliki sportski i takmičarski potencijal. Zato je Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj odlučilo da podrži Sergejeve sportske napore prigodnom donacijom, jer na izuzetan način promoviše sportske vrijednosti, gimnastiku, svoj klub, Banjaluku i Republiku Srpsku. UPIS RS se nada da će Sergeja podržati i druge društvene i poslovne organizacije kada već nema podrške sa adresa nadležnih institucija.

Međutim, Sergej se ne opterećuje previše izostankom institucionalne podrške, jer se gimnastikom od 10. godine bavi isključivo iz ljubavi prema tom sportu. Ljubav prema gimnastici prenio mu je djed Stefan Čorni, nekadašnji gimnastički prvak Bosne i Hercegovine. Posvećenost gimnastičkim vještinama Sergej je razvio do nivoa umjestnosti. Odličnu fizičku, psihičku i tehničku pripremljenost često demonstrira i izvođenjem slobodnih pokreta i elemenata u prirodi, što je novija disciplina poznata pod nazivom Free running. Tako su nastale neke od fotografija na kojima se vidi kako Sergej izvodi stoj na rukama na vrhu nebodera ili na litici iznad kanjona, baš kao nekada i njegov djed Stefan. Mnogim ljudima i sam taj prizor na fotografijama izaziva vrtoglavicu, ali Sergej kaže da su njegovi slobodni pokrerti i elementi u prirodi rezultat višegodišnjeg treniranja, iskustva, kreativnosti i postignute mentalne snage kojom održava fokus na to što čini.

Unuk na djeda: Sergej kao nekad njegov djed Stefan Čorni, gimnastički prvak BiH

– Mladima nipošto ne preporučujem da sami izvode takve pokrete i elemente u prirodi jer je krajnje rizično i opasno. Za tako nešto potrebne su složene i dugotrajne temeljne pripreme. Samo vrhunska pripremljenost svodi rizik od povreda na minimum – kaže Sergej i otkriva da prilikom izvođenja gimnastičkih elemenata nad nekim ponorom, umjesto straha osjeća pristizanje “finih, pozitivnih doza adrenalina”, koje mu omogućavaju da ostane fokusiran na izvođenje svakog pokreta koji je prethodno dobro uvježbao na treninzima.

Dodaje da je Free running u prirodi češće praktikovao dok je bio mlađi, a da je sada više orijentisan na profesionalnu gimnastiku i zvanična takmičenja. Zahvalan je UPIS-u RS na donaciji i što usmjerava pažnju javnosti na gimnastiku i njenu sveukupnu važnost za psiho-fizički razvoj djece i omladine.

Prema njegovim riječima, gimnastika u Banjaluci i Republici Srpskoj ima veliki potencijal za dalji razvoj i napredak. I njegov klub Spartak to dokazuje radom sa mlađim kategorijama u kojima ima mnogo talenata. Među njima se već polako pravi selekcija najtalentovanijih i najperspektivnijih za neka buduća takmičenja.

– U Gimnastičkom klubu Spartak sam od njegovog osnivanja 2009. godine. Danas više od 400 djece vježba gimnastiku u Spartaku i termini za treninge su nam svakog dana popunjeni od 17 do 23 časa. Zadovoljni smo postignutim napretkom i stvaranjem dobrih uslova za treniranje, pogotovo kad se uzme u obzir da smo na početku imali samo tri strunjače. Nadam se da ćemo uskoro ostvariti i ambiciju izgradnje dvoranske spužvaste jame koja omogućava realizovanje složenijih treninga i uvježbavanja pred takmičenja – kaže Sergej, koji se pred veća takmičenja često priprema i u Srbiji.