U banjolučkom Kungfu Wushu klubu „Lotos“ drevnu kinesku borilačku vještinu treniraju više od dvije decenije. Za to vrijeme uspjeli su da ostvare brojne uspjehe, a za najveći je zaslužan njihov trener Dragan Đumić koji je 2001. godine u Sjedinjenim Američkim Državama postao svjetski prvak.

Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj odlučilo je da pomogne „Lotosu“ i to doniranjem sportske opreme. Udruženje je obuklo deset članova „Lotosa“.

– Hvala Udruženju priređivača igara na sreću na donaciji novih trenerki. Mnogo nam znači što sada imamo istu opremu i svi izgledamo kao jedan tim. Veoma smo zahvalni na ovom lijepom gestu i nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti međusobno da se podržavamo – kazao je trener i generalni sekretar Kung fu Wushu kluba „Lotos“ Dragan Đumić.

Sve je počelo 1997. godine kada su okupili manju ekipu entuzijasta koji su kungfu zavoljeli gledajući filmove. Tri godine kasnije i zvanično su osnovali klub u kojem su na početku praktikovali samo ratnički wing chun stil. Od 2009. godine Đumić redovno odlazi u Kinu gdje je savladao još nekoliko stilova koje prenosi članovima kluba u Banjoj Luci.

– Iako postoji vjerovanje da su borilački sportovi mahom rezervisani za muškarce, u ovom klubu su ravnopravno zastupljene žene. Ključ je u tehnici ovog sporta gdje se koristi sila protivnika da bi se odbranili, a ne samo sirova snaga. Zato i ne čudi činjenica da u ovom klubu treniraju i djeca već od pete godine života – istakao je Đumić.

Kungfu je tehnički superioran i veoma zahtjevan sport koji traži posvećenost. Upravo ta osobina krasi članove „Lotosa“ koji su na takmičenjima širom BiH iznjendrili nekoliko prvaka. Dobre rezultate u tehnici tai chi zabilježili su i u Iranu, SAD-u, Tajvanu, a ponajviše u Kini iz koje potiče ova drevna vještina.

– Pružamo podršku svim posvećenim sportistima, bez obzira na to kojim se sportom bave. Posebno nam je drago što smo donaciju uputili i Klubu „Lotos“, jer je taj sport manje zastupljen kod nas u odnosu na ostale, a vjerujemo da ima dobru perspektivu i šansu za razvoj. Drago nam je da u klubu ima mnogo mlađih polaznika, jer su oni zalog sporta i budućnosti – rekao je predsjednik Udruženja Rade Stevandić.